Printer Friendly Version Učešće Ambasade na Sajmu knjiga u Braziliji, 28.11.2023. @ 29 November 2023 05:38 PM

 

Ambasada RS u Braziliji učestvovala je 28.11.2023. na 37. Sajmu knjiga u Braziliji, koji se realizuje u Nacionalnoj biblioteci Brazilije u periodu od 24. novembra do 3. decembra 2023.g.

Na štandu Sekretarijata za međunarodnu saradnju Federalnog distrikta (SERINTER-DF) otpravnik poslova, a.i. J.Blažević je iskoristila priliku da predstavi Srbiju i naše literarne  sadržaje posetiocima Sajma.

J.Blažević je upoznala publiku sa opštim karakteristikama Srbije, kao i sa turističkim potencijalima i kulturno-istorijskim nasleđem zemlje. Zatim su predstavljena pojedina dela srpske književnosti prevedena na portugalski jezik. U saradnji sa glumicom i prevoditeljkom Katijom de Nogeirom Tatić  predstavljena su prozna dela jedne od naših najznačajnijih pesnikinja, Desanke Maksimović. Zatim je u saradnji sa Jovanom Tatićem književnim prevodiocem za srpsko portugalski jezik predstavljeno delo Ive Andrića „Na Drini ćuprija“.

Najmlađim posetiocima predstavljena je zbirka interaktivnih slikovnica „Šta sve Ana zna … “ autora Simeona Marinkovića i ilustratora Dušana Pavlića, prevedena na portugalski jezik. J.Blažević  je predstavljajući dela ukazala  kako slikovnice srpskog autora mogu da pomognu  u stvaranju dobrih navika kod dece.

Konačno, predstavljeno je i delo „Biografija Novaka Đokovića“ autora Blaže Popovića, a tom prilikom publika je upoznata, ne samo sa podvizima najboljeg tenisera svih vremena, nego i sa ukupnim dostignućima naših vrhunskih sportista.