Printer Friendly Version Учешће Амбасаде на Сајму књига у Бразилији, 28.11.2023. @ 29 November 2023 05:36 PM

 

Амбасада РС у Бразилији учествовала је 28.11.2023. на 37. Сајму књига у Бразилији, који се реализује у Националној библиотеци Бразилије у периоду од 24. новембра до 3. децембра 2023.г.

На штанду Секретаријата за међународну сарадњу Федералног дистрикта (SERINTER-DF) отправник послова, а.i. Ј.Блажевић је искористила прилику да представи Србију и наше литерарне  садржаје посетиоцима Сајма.

Ј.Блажевић је упознала публику са општим карактеристикама Србије, као и са туристичким потенцијалима и културно-историјским наслеђем земље. Затим су представљена поједина дела српске књижевности преведена на португалски језик. У сарадњи са глумицом и преводитељком Катијом де Ногеиром Татић  представљена су прозна дела једне од наших најзначајнијих песникиња, Десанке Максимовић. Затим је у сарадњи са Јованом Татићем књижевним преводиоцем за српско португалски језик представљено дело Иве Андрића „На Дрини ћуприја“.

Најмлађим посетиоцима представљена је збирка интерактивних сликовница „Шта све Ана зна … “ аутора Симеона Маринковића и илустратора Душана Павлића, преведена на португалски језик. Ј.Блажевић  је представљајући дела указала  како сликовнице српског аутора могу да помогну  у стварању добрих навика код деце.

Коначно, представљено је и дело „Биографија Новака Ђоковића“ аутора Блаже Поповића, а том приликом публика је упозната, не само са подвизима најбoљег тенисера свих времена, него и са укупним достигнућима наших врхунских спортиста.