Printer Friendly Version Учешће председника Народне скупштине Р.Србије, др Владимира Орлића на инаугурацији председника Бразила Луле да Силве у Бразилији @ 5 January 2023 01:01 PM

 

01.01.2023.

 

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић боравиo je у званичној посети Бразилији, поводом инаугурације председника Бразила Њ. Е. Луиса Инациа Луле да Силве одржаној 01.01.2023.г. Честитајући председнику Бразила Лули да Силви, ПР НС РС др В. Орлић је изразио уверење да ће за време његовог мандата две земље наставити да оснажују вишедеценијско пријатељство и интензивирају политички дијалог. Изразио је очекивање још динамичније и садржајније сарадње у свим областима од заједничког интереса. Посебно задовољство указао је поводом чињенице да се ове године навршава 85 година од успостављања дипломатских односа Србије и Бразила, као и поводом тога што билатералну сарадњу карактеришу међусобно разумевање, уважавање и подршка по свим важним питањима. Искористио је прилику да пренесе председнику Лули да Силви захвалност на принципијелној подршци Бразила по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Р. Србије, те на подршци коју његова земља пружа ставовима наше земље у међународним организацијама.

Председник Народне Скупштине Србије В. Орлић пренео је искрене честитке председника Р. Србије А. Вучића председнику Лули да Силви, као и жеље за успех и благостање Федеративне Републике Бразил, уједно се захваливши на позиву за учешће на церемонији инаугурације која је према броју учешћа страних званичника оцењена као до сада највећа у историји Бразила.

На маргинама свечаности председник Народне Скупштине Р. Србије В. Орлић је одржао низ сусрета са високим званицама које су присуствовале церемонији, са којима је разговарао о свеукупним билатералним односима, као и о могућностима за додатно јачање међупарламентарне и економске сарадње.