Printer Friendly Version ОСТВАРИВАЊЕ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ @ 21 February 2022 05:48 PM

Подсећамо грађане Републике Србије на привременом боравку у иностранству да је крањи рок за подношење пријаве за гласње у иностранству до суботе, 12. марта 2022. године до 20:00 по бразилском времену. ИЗБОРИ у Србији се одржавају 3. априла 2022. године.

Пунолетни грађани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште у Републици Србији, а желе да на предстојећим општим изборима који се у Републици Србији одржавају 3. априла 2022. године гласају у иностранству, своје бирачко право могу остварити преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије коме благовремено поднесу пријаву ради уписивања на бирачки списак ради гласања у иностранству.

Пријаву за упис у бирачки списак у иностранству потребно је поднети без обзира да ли је гласач већ гласао у иностранству на претходним изборима. Гласање се врши искључиво личним доласком у Амбасаду. Бирачи свој идентитет доказују важећим пасошем или личном картом Републике Србије.

Пре подношења пријаве, потребно је да на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе уносом свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) и броја личне карте/пасоша проверите да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак Р. Србије.

1. Уколико се већ налазите у Јединственом бирачком списку, пријаву за гласање у иностранству подносите тако што попуните образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и попуњени образац, заједно са копијом Вашег важећег пасоша или личне карте, доставите Амбасади Р.Србије у Бразилији.

2. Уколико се не налазите у Јединственом бирачком списку, неопходно је да, уз попуњени образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и копије Вашег важећег пасоша или личне карте, доставите и попуњен образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

Захтев се може донети лично, послати поштом на адресу Амбасаде или послати на  е-маил адресу: embaixadaservia@terra.com.br  (сва документа треба скенирати као један фајл). На основу Вашег захтева надлежна јединица локалне самоуправе донеће решење за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

КРАЈЊИ РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ЈЕ 12. МАРТ 2022. ГОДИНЕ ДО 20 ЧАСОВА (ПО БРАЗИЛСКОМ ВРЕМЕНУ). НАКОН ОВОГ РОКА ПРИЈАВЉИВАЊЕ БИРАЧА НЕЋЕ БИТИ МОГУЋЕ.

По истеку рока за пријаву бирача, уколико је пријављено најмање 100 бирача. Републичка изборна комисија доноси решење о одређивању бирачког места. Уколико се стекну услови за отварање бирачког места, надлежна јединица локалне самоуправе донеће решење о упису бирача у бирачки списак ради гласања у иностранству. Уколико услови за отварање бирачког места у иностранству не буду испуњени гласач и даље може да  гласа у Републици Србији према месту свог пребивалишта.